„Не съм казал „да” на една сделка, защото сделка няма. Казал съм „да” на преговорите, всъщност каза го парламентът, за закупуване на F-16”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на „Тази сутрин”. Поводът бяха изказванията на лидерът на Атака, че ВМРО е спечелило гласовете си на евроизборите благодарение на сделката за американските изтребители.

 „Г-н Сидеров обича да лъже. Хваща един факт и да го екстраполира така, че да няма нищо общо с истината. Сидеров не може да преживее факта за разгрома на евроизборите и започва разни фантасмагории за самолети.”, заяви Каракачанов.  

„Министърът на икономиката е от партия Атака и участва в преговорите, така че Сидеров знае за какво става дума”, заяви военният министър.

 „Договорката за изтребителите трябва да бъде утвърдена от МС, изтъкна министърът на отбраната Красимир Каракачанов и отбеляза, че цената може да бъде намалена, но това няма да стане за сметка на оборудването на самолетите.

Американският конгрес е определил таван на сумата, за която правителството на САЩ може да ни продаде оръжие и тя не може да бъде надхвърляна. Ако искаме да закупим военна продукция на по-голя,а стойност това пак трябва да бъде одобрено от конгреса.

„Офертата, която сме получили, е по-ниска. В тази оферта нашите експерти от ВВС смятат, че има пера, които могат да бъдат коригирани, но нямаме философия да намаляваме боеспособността на самолетите”, заяви военния министър.

„Преди година ме обвиняваха, че съм русофил, защото ремонтирам руските самолети, а сега, че съм американофил заради F-16”, заяви Каракачанов.

"Няма да искаме повече тежест в коалицията, нито ще искаме повече постове. Това, което искаме, е един преглед на програмата за управление и да видим кои от приоритетите на патриотите в нея  изостават", заяви Каракачанов.

Към момента ВМРО не искат смяна и на председателя на малката коалиция и на парламентарната група „Обединени патриоти”, но „ако групата не се събира, трябва да се направи нещо”, смята лидерът на ВМРО.

„С какво точно могат да ми помогнат американците?”, попита Каракачанов и отбеляза, че „през 2013 г. на изборите взехме 2%. Имахме кмет на Пловдив. Така че не е вярно, че ВМРО никога не е минавало 1% на избори”.

„Когато не си ходил на работа, не си внасял законопроекти, нормално е да загубиш авторитет”, заяви лидерът на ВМРО, визирайки резултата на Атака на изборите.

Той не крие, че в коалицията на „Обединени патриоти” има напрежение, но „Слава Богу, не се отразява на мнозинството в парламента”.

Министърът не пропусна да коментира и актуалната тема за партийните субсидии. „Ако са наддадени пари, всеки ще трябва да ги върне”, заяви Каракачанов и напомни, че неговата партия е смятала субсидията за голяма и през 2017 г. е преложила да бъде намалена до шест лева на глас.

„Надявам се, че парламентът ще приеме нещо разумно за партийните субсидии”, каза Красимир Каракачанов и допълни, че се е стигнало до тази ситуация „заради популизма на БСП”. 

„България трябва да развие допълнителни ядрени мощности”, смята лидерът на ВМРО по повод споровете около изграждането на АЕЦ „Белене”.