Американският конгрес разреши продажбата на изтребители F-16 за България. Одобрено е закупуване на цялостен пакет за осем многоцелеви изтребителя. Самолетите са F-16 Блок-70 на стойност 1,67 млрд. долара или 2,9 млрд. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Американската страна предлага самолетите с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-повърхност”, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нови оръжейни системи.

Днес американският Конгрес одобри сделка на стойност 2,9 млрд. лв.
Първоначалната стойност на проекта, одобрена от българския парламент, е за 1,8 млрд. лв. с ДДС.

Снимка: btvnovinite.bg


Впоследствие Народното събрание позволи на преговорния екип да се отклони от задължителните параметри. Сега Министерството на отбраната очаква цената да бъде в рамките на 1,2 млрд. долара или около 2 млрд. лв.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов уточни, че цената, одобрена от Американския конгрес е таван на стойността на сделката и ще се преговаря за намаляването ѝ.

„Това е рамката, която Конгресът дава като максимум. Това не означава, че стойността на самолетите ще е 1,67 млрд. долара. Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното, около 2 млрд. лв. максимум – няма да бъде за сметка на способностите на самолета, няма сметка да купуваш гол самолет”, уточни Каракачанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Компанията-производител на F-16 „Локхийд Мартин” разпространи позиция, че приетото от Конгреса дава максималната обща цена, която не е показателна за крайната стойност на договора. 

„Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин”, пишат в изявлението си от компанията.

Според България, схемата за плащане трябва да е разсрочена, а американската страна иска еднократно плащане, стана ясно от думите на военния министър.Той предположи, че парите могат да се депозират в банка и да се изплащат на вноски.

Снимка: btvnovinite.bg

След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор, преговорният процес ще продължи.