Ден, след като правителството одобри сделката за закупуване на 8 нови американски изтребителя F-16 Блок 70, в публичното пространство се появиха разнопосочни коментари. Според някои нашата страна се е задоволила с орязан до безполезност пакет.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов разясни пред bTV основните параметри на постигнатото в преговорите преди договорът за доставката на самолетите да бъде подписан.

Пакетът от въоръжение и оборудване

Запитан кое е реалното число на инвестицията, която ще се прави – споменатите от президента 3,4 млрд. лв. или обявените вчера 2,1 млрд. лв., заместник-министър Запрянов обяви, че по-голямото число, което се базира на съобщението от Агенцията за сътрудничество в сигурността и отбраната надхвърляло това, което ние сме поискали при първоначалното запитване до всички държави (Италия, Швеция и САЩ) и отново повтори, че става дума за таван на покупката.

Впоследствие заради тази възможност ние сме поискали повече от първия заявен пакет и в така наречения LOA (Letter of acceptance) проект на договор преговарящите от българска страна са увеличили някои от линиите по пакета. „Поискан е още един резервен двигател и боеприпаси, част от полученото оборудване, което и сега е в договора за пилотите за пилотите и резервните части са повече от тези в исканото за предложение”, обясни заместник-министърът.

По повод заявеното от президента опасение, че в пакета липсват част от високоточните оръжия и лазерно управляеми муниции и нашлемни системи Запрянов беше категоричен, че след преговорите няма ликвидирани позиции по отделните елементи от оборудването и въоръжението, които да бъдат повод да се каже, че сегашния пакет е различен от това, което е поискано в началото на конкурса.

„Единственото е намалението на ракетите Sidewinder за близък бой – от 24 на 12. Но в договора е предвидено в хода на изпълнението резервите по другите пера да бъдат използвани и броят на ракетите – увеличен. Цялото въоръжение в пакета, което е водено от ген. Стойков (командир на ВВС-б.а.) и неговите специалисти в неговия екип, позволява както носенето на дежурство по Air Policing (мисия по охрана на въздушното пространство на НАТО от самолети нарушители-б.а.) и обучението на пилотите.”, подчерта той.

Запрянов призна, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се купуват повече ракети. „Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение с тактически, оперативен и стратегически резерв управляемо оръжие, защото това е оръжие инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и техническо обслужване”, подчерта зам.-министър Запрянов.

Преговорният екип е осигурил повече нашлемни устройства и костюми от първоначално заявеното, аргументира се той.

„Не бива да говорим без да имаме необходимата информация и да правим внушения, че взимаме самолет без никакви способности. Самолетът като бордови системи за управление на оръжията разполага  с всички кодове и системи за управление, които са отключени за всяко управляемо оръжие, което ще си купим в перспектива. Ние няма да доплащаме доинсталиране в системите за управление на оръжията. Той е многоцелеви”, подчерта още Запрянов.

Обучението на пилотите

Подготовката на пилотите е изцяло осигурена, като ще бъде осигурен престоят не само за тях, но и за семействата им в Америка и ресурсът, който е заделен, е както за американските пилоти. Това осигуряване ще е за сметка на българската държава.

„Ние им възлагаме да управляват такава скъпа бойна платформа и нямаме право да правим икономии от психиката на хората, да не мислят за битови проблеми и за семействата, които са вземали с тях там.”, заяви заместник-министърът. Според него обучението ще отнеме година и половина.

Инфраструктурата

Ремонтът на инфраструктурата на летище Граф Игнатиево, за да бъде готово да приеме новите изтребители, ще бъде за сметка на българските власти. „Нямаше задължение към държавите да ни строят и базите”, отбеляза Запрянов. Колко ще струва инвестицията за инфраструктурното обновяване засега не се обявява.

Изискването е руската и натовската техника да са отделени. „Оказа се ,че както имаме към съветските системи задължения да опазваме тайната и до ден днешен и за ракетите и за самолетите имаме не по-малки задължения да опазваме тайната на оборудването и авиационните средства, криптото на самолетите на НАТО, цялата тази техника, която има софтуер „Линк 16” и криптирано радио не може да бъде съхранявана, без да се изпълнят изискванията на НАТО и производителя. Трябва да се предвидят системи за наблюдение и физически достъп които да гарантират, че това изискване се изпълнява”, обясни зам.-министърът.

Отстъпката

60-те милиона долара, за които вчера военният министър обяви, че е изпратена нотификация от Държавния департамент към Конгреса са по програмата за чуждестранни военни продажби и България сама може да определи за какво да бъдат изразходвани средствата.

Запрянов загатна, че с този финансов ресурс може да се купи още въоръжение: „Ние говорим за пакетна цена от 1,256 млрд. долара. Държавният департамент е отправил предложение към Конгреса да оцени възможността по ФМФ за България да бъдат отделени до 60 млн. долара по тази програма , защото с тези 60 млн. ще е нашата изненада. Ракетите ни може да станат не 24, а 48.”.

Времевата рамка

Офертата на САЩ е валидна до 4 септември, затова ратифицирането на договора трябва да се случи в лятната сесия на Народното събрание и след това ще се пристъпи към изпълнението на договора и ще се създаде щатно проектно звено в Министерството на отбраната, което да придвижи проекта.

Парите ще бъдат в специална сметка и американското правителство ще купува от наше име техника и обучение на персонала, обясни Запрянов.

„В Министерски съвет се прие решение и има доклад на финансовия министър с предложение да се актуализира бюджетът на държавата, за да се плати накуп. Ние ги слагаме в наша българска сметка в Агенцията за международни продажби, но има опция това да е финансова операция, в която Министерство на финансите да ги сложи в банката на резерва, да носят лихви за времето, в което стоят там. От 2,1 млрд лв от тях, например, 50 млн. са за обучение, останалите си стоят в сметката – тези пари са български. Те не могат да ги използват за друго, става съгласувано използване с българската страна и американското правителство. Ние сме влезли в договор с американското правителство да купува от американското правителство и да ни обучава пилотите.”

Постигането на оперативна готовност на самолетите за носене на дежурство и участие в учения трябва да бъде през 2024 г., както е записано в проекта за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание.

„Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, подчерта Запрянов.

Индустриалното сътрудничество

Ще бъде изграден учебен център във военновъздушното училище в Долна Митрополия на стойност 3 млн. долара с тренажори на F-16 блок 70 за обучение на летци и техници, има и проект за производство на дронове.

Но този въпрос ще се решава между Министерство на икономиката и БАН, стана ясно от думите на зам.-министър Запрянов.