В момента има съвместен въздушен контрол с испанските изтребители. Българските въоръжени сили са в готовност от 24 февруари. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

Според министъра на отбраната риск има, но заплаха за страната ни – не.

„Няма притеснения в нито една държава членка на НАТО“, добави той и подчерта, че към момента няма необходимост от допълнителни мерки.

На закрито заседание на външната и военната комисии министрите докладваха как се отразява трагичния инцидент, при който ракета уби двама души в Полша.

„Основната версия, по която се работи е украинска цел която е изстреляна по определена цел. Цел, която най вероятно е руска ракета. Рискове винаги има, конфликтът е до нас, заплаха – не“, заяви Димитър Стоянов служебен министър на отбраната.

„Тонът е предпазлив изчакват се резултатите.“, каза Николай Милков, служебен министър на външните работи.

И изводите на председателите на комисии в парламента:

„Няма директна заплаха за България и трябва да се спре със спекулациите от двете страни - че Русия целенасочено е ударила НАТО, а в обратната посока - че украинските сили са го направили“, каза Екатерина Захариева, предс. на Комисията по външните работи.

„Не е целенасочен, умишлен акт. Но този инцидент нямаше да се случи, ако Русия не беше изстреляла 100 ракети вчера“, каза Христо Гаджев, председател на Комисията по отбраната.

Депутатите отчетоха като недостатък, че страната ни от 4 месеца няма посланик в НАТО.

Реакции от политическите партии: 

ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ казаха, че трябва да сме солидарни с партньорите ни в НАТО и конкретно с Полша. ДПС и БСП казаха, че са за мир и незабавно прекратяване на военните действия. „Български възход“ призова за сдържаност в позициите, а от „Демократична България“, заявиха, че ако Русия не атакуваше Украйна нямаше да го има този инцидент, нито жертвите. Единствено „Възраждане“ бяха категорични – „За ударени трактори солидарност не е необходима“.