От догодина минималната заплата да стане 940 лв. Това каза в интервю за БНР министърът на финансите Росица Велкова.

Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за настоящата година, който ще бъде предложен на следващия парламент.

През 2025 година показателят ще се увеличи до 1038 лева, а година по-късно - до 1128 лева.

За да се подсигури финансовото министерство, ще предложи два буфера в Бюджет 2023 - да не могат капиталовите разходи да бъдат пренасочвани за друг вид разходи и 10% ограничаване на разходите, които могат да се разходват през четвъртото тримесечие при условие, че не се нарушава салдото.

Служебен финансист номер едно, заяви че тази година минималната работна заплата не би трябвало да расте повече от 780 лева.

Според бизнеса идеите на финансовото министерство изглеждат като "атака".

„Таван на цените , данък “свръхпечалба“ в година, в която ЕК предвижда само 1,6% растеж за България, това е атака срещу бизнеса“, коментира Щерьо Ножарев от Българска стопанска камара.

Според синдикатите обаче не е невъзможно минималното възнаграждение да достигне тези нива,

„Напълно е възможно. Знаете че минималната работа заплата у нас изостава значително от средните нива в ЕС и аз предполагам, че тези изчисления са базирани на текста, който гласи че МРЗ трябва да е 50% от средната“, каза Ваня Григорова от „Подкрепа“.

През седмицата в доклад финансовото министерство очерта мрачен сюжет в случай, че план сметката на България не претърпи корекции и предложи пакет от данъчни закони, в които се залагат повече приходи от налози като данък "Свръхпечалба" за бизнеса.

До края на април финансовият план на държавта трябва да бъде внесен за гласуване в новия параламент.