Депутатите решиха - минималната работна заплата ще се увеличи. Това ще влезе в сила от 1 януари 2024 г. Минималната заплата ще бъде половината от средната за страната. С колко точно ще скочи заплатата, ще стане ясно наесен. Изчислението трябва да стане до 1 септември и да е на годишна база, като се вземат нивата от предходната и от настоящата година.

В последните си часове в пленарната зала партиите се съгласиха, че трябват по-високи доходи. Спорен се оказа въпросът – „от кога“.
 
„Да влезе в сила не 2038-ма година, когато ще дойдат новите Ф-16, а от 1-ви юли тази година“, каза Георги Свиленски от БСП.

„Нямаме бюджет, няма как внезапно да намерят всички тези пари от въздуха“, отговори Деница Сачева от ГЕРБ.

Дебатът за заплатата беше изместен от спор – коя партия е по-социална. Което доведе и до наказани депутати. 

„На няколко пъти ПП откраднаха някои социални предложения от БСП“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Г-н Ганев и днес систематично нарушава правилника и това просташко поведение не трябва да бъде толерирано“, каза Искрен Митев от ПП.

На Митев му беше наложена забележка заради квалификацията „просташки“.

В подкрепата за идеята за минималната заплата на БСП от „Продължаваме промяната“ заподозряха и следизборна коалиция

„С дъвката, която дъвчете за предварително договорена коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП за след изборите, толкова злоупотребявате, че чак е смешно“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Коалициите не са лоша дума, не са мръсна дума, дай боже в следващия парламент да има коалиция, може и такава“, каза Йордан Цонев от ДПС.

Споровете бяха прекъснати с гласуване, от което стана ясно, че от 1-ви януари догодина ще имаме по-висока минимална заплата. Синдикатите възразиха, че това не е достатъчно.

„Днес беше постигната една половинчата победа за българските работници. Настояваме още от 1-ви юли с приемането на бюджет 2023 да бъде увеличена заплатата“, каза Любослав Костов от КНСБ.

БСП, които бяха автори на промените в Кодекса на труда, не останаха изцяло доволни, защото искаха по-високата заплата да стане факт още от 1 юли. На финала те изчислиха, че според новата методика от догодина минималната заплата ще се увеличи с между 100 и 150 лева.