От 1 януари 2021 г. минималната заплата става по-висока. Досега тя беше 610 лв., а от 1 януари минималното заплащане за труд става 650 лв. 

Така парите, които получават най-ннископлатените служители, ще се увеличат, но и разходите за труд на фирмите, в които има наети на минималната заплата - също.

Това е последното заложено увеличение за следващите години. През 2022 г. и 2023 г. не се очаква минималната заплата да расте. 

На минимална работна заплата се осигуряват немалка част от работещите в по-малките населени места като Монтана. Сред тях е и 30-годишният Едуард. Скептичен е, че увеличаването ще се отрази на семейния бюджет, но все пак има идея за какво ще похарчи допълнителните пари.

От Стопанската камара обаче посочват, че увеличаването на разходите за работна заплата за някои фирми в условията на пандемия се превръща в проблем.

„Всяка стотинка почва да става проблем за малките и средните предприятия“, посочва председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

„Немалка част от предприятията преминаха на непълно работно време, а това при минимална работна заплата и 4 часа означава половин минимална работна заплата“, обясни икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. 

Тези, които не се справят с по-високия разход за заплати, може да преосмислят броя на служителите, отчитат още от Стопанската камара. 

„Въпросът е какви са икономическите последствия – дали няма да се намали броят на онези, които ще получават тази минимална работна заплата, и дали няма част от тях да отидат пред бюрата по труда“, коментира още Радосвет Радев. 

Бизнесът отчита още, че ръст на заплатите догодина планират едва 32% от фирмите, докато миналата година по същото време 76% от предприятията са имали такива планове. Проучванията показват, че най-голям е делът на фирмите, които не планират промени в заплащането. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!