Бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие – нито за размера на минималната заплата от догодина, нито за компенсациите за работниците в неплатен отпуск. Това стана ясно след заседанието на социалните партньори.

Проект на правителството предвижда хората в неплатен отпуск да могат да получават по 24 лв на ден, ако дейността на фирмата, в която работят, е временно ограничена заради корона вируса. А компенсацията да се изплаща за не повече от 60 дни.

Предвиденото увеличение на минималната заплата от 610 на 650 лв. също не е безспорно. Според бизнеса тази година заради изпитанията свързани с пандемията промени не трябва да има. „В момент, в който ние субсидираме заетост, им казваме, че ще трябва да увеличат и разходите за труд“, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева.

По думите ѝ може да се стигне до скок на безработицата при най-ниско квалифицираните.

Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ към бизнеса вече са били направени достатъчно реверанси и фирмите биха могли да се възползват и от други мерки на правителството – а не да преминават кризата на гърба на работника. Тя е категорична, че увеличението на МРЗ не е оставяло хора без работа.

Окончателно размерът на заплатата трябва да бъде одобрен от правителството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!