Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е първият човек от партията, който публично коментира заявеното от ГЕРБ замразяване на преговорите за съставяне на кабинет с втория мандат. Причината за реакцията на ГЕРБ беше изтекъл запис от Националния съвет на ПП.

„Всички разчитаме, че разумът ще надделее и ще реализираме мандата. Да, изказът не е бил подходящ, но при всички положения това, че трябва да се извърши реформа в държавната администрация – то така или иначе не може да се случи за 2 седмици. Не мисля, че на ниво ценности имаме особен проблем“, каза пред журналисти Минчев.

Той изрази надежда, че преговорите няма да бъдат прекратени.

Деница Сачева от ГЕРБ пък се обяви за експертно правителство, в което бившият еврокомисар Мария Габриел да стане премиер.

„В момента се изискват ясни действия, не статуси и семиотика. Мандатът ще бъде връчен на ПП-ДБ. Ние очакваме да чуем какво мисли групата на ПП и ДБ. Какво мислят Денков и Асен Василев –вече сме го чули. Не знам кой е ключът, който ще реши всички проблеми. Смятам, че експертно правителство е в реда на нещата. След това, което чухме, смятам, че в редът на нещата е моралното право ГЕРБ да има свой премиер“, смята Сачева.

Съпредседателят на „Демократична БългарияАтанас Атанасов написа във Фейсбук, че определени сили имат интерес България да няма редовно правителство: „Във  външнополитически план тези заинтересовани властови центрове обслужват интересите на Русия в агресията и срещу Украйна, като поддържат образа на България на „Троянски кон“ в НАТО и ЕС. Борисов трябва да избере на коя страна застава“.

В предаването „Тази неделя“ Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ нападна бившите си коалиционни партньори от ПП и ги обвини във властолюбие.

„Не сме чули толкова брутален запис на ГЕРБ. Дори Бойко Борисов не си е позволявал да говори такива неща. Не са правили това, направиха куп други глупости, но не сме видели такава откровена жажда за власт. Асен Василев и Кирил Петков са болни на тема власт с всякакви средства“, заяви Йорданов.
Междувременно служебният премиер Гълъб Донев също коментира записа от заседанието на ПП и го нарече „политически цинизъм“.

„Българските служби не са наши или на президента, а са български служби за сигурност. МВР не е стоп палката с която ще спреш гонката със своя опонент в политическата надпревара“, подчерта Донев.

БСП запазиха мълчание. А почетният председател на ДПС Ахмед Доган защити Мустафа Карадайъ в отговор на коментарите в изтеклите записи от заседанието на ПП, че до седмици лидерът на Движението ще бъде сменен.