След актуализацията направена от кабинета Петков, документът съдържа инвестиции в 57 проекта и 47 реформи. Проектите трябва да бъдат изпълнени до 2026 година, а първият транш от 1 милиард и 300 милиона лева се очаква в края на лятото.

Процедурата изисква до месец планът да бъде гласуван и в Съвета на Европейския съюз.

Срещу 12 милиарда лева страната ни трябва да реформира енергетиката така, че да се намалят значително вредните емисии. Другата голяма реформа е свързана с контрола над главния прокурор и антикорупционната комисия.

Председателя на ЕК обяви, че днес на практика се дава зелена светлина за промяната на българската икономика, но и за старт на важни реформи. 12-те милиарда лева се равняват на почти 10 процента от българската икономика.

„Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България. Комисията е доволна, че почти 60 процента от парите, които Брюксел е предвидил за страната ни са свързани с екологичния преход, както и че е предвиден широк антикорупционен механизъм”, коментира Кирил Петков.

„Две са основните важни теми, които са важни в механизма за сътрудничество и проверка - това е реформа в антикорупционната комисия, единия важен стълб, а другият е отчетността на главния прокурор. Това са две важни стъпки, които са задължителни като част от механизма за проверка и сътрудничество и така ще постигнете целите си”, обясни Урсула фон дер Лайен.

Първите пари трябва да дойдат в България в края на лятото, но работата по различните проекти може да започне още от утре с наше финансиране, което след това ще бъде покрито от Европа.

От ГЕРБ отчетоха, че одобрението на ЕК за българския план безспорно е добра новина, но поставиха и въпроси днес, защото първата версия на новият документ се е появила едва вчера.

„Да направиш публично достояние текста малко преди одобряването на документа от ЕК е пълна прозрачност, дори бих казал заслепяваща прозрачност. Следващите дни ще има много теми за коментар и тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК”, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

В София Урсула фон дер Лайен постави на масата и темата за присъединяването на Северна Македония и Албания към евросъюза. Тя припомни, че през 2020 година европейските лидери дадоха своеобразно обещание за начало на преговори с двете държави.

Председателя на комисията допълни, че разчита на България умело да води процеса и завърши с думите - знам, че можете да го направите.

Фон дер Лайен коментира и войната в Украйна, като заяви, че светът трябва да даде обещание за солидарност към бежанците. А що се отнася до искането на Русия енергопродуктите да се плащат в рубли, председтателят на комисията заяви, че в различните договори на евространите е описано плащане в евро или долари. Те се преглеждат, но на първо четене според нея и занапред трябва да плащаме в тези валути.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!