Българският План за възстановяване е изключително добър и е един от най-„зелените“ планове в ЕС. Това подчерта председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която в Гранитната зала на Министерския съвет официално връчи положителната оценка за мерките и проектите, заложени от нашата страна. Те са на стойност от 12 млрд. лева – 10% от българския БВП.

Проектите трябва да бъдат осъществени до 2026 г., а първият транш от средства ще е в края на лятото.
Процедурата изисква до месец планът да бъде гласуван и в Съвета на Европейския съюз.

„60% от средствата по плана отиват за Европейската зелена сделка. Имате план да намалите емисиите на парникови газове с 40% до 2025 г. Това е амбициозно, но и много необходимо. Утроявате ВЕИ до 2026 г. и вадите от експлоатация тецовете на въглища до 2038 г. Това е истински план, който от една страна намалява вредните емисии, а, от друга, има инвестиции във възобновяема енергия. Важно е и съхранението на енергия чрез батерии. Споменах и интерконекторите, които според мен са много важни. Газът е важна тема и това е един от най-амбициозните планове, които имаме в ЕС“, обясни тя.

Премиерът Кирил Петков отбеляза, че с проектите в областта на геотермалната енергия от минералните извори ще имаме „чиста, непрекъсната и българска енергия“ и мерките в плана заедно с интерконектора с Гърция „ще ни дадат огромна независимост, каквато България до момента не е имала“.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС трябва да диверсифицира енергийните си доставки към „надеждни източници“ за сметка на руските въглища, петрол и газ. „Договорите ни са ясни – плащанията са или в евро, или в долари. Разглеждаме указа (на Путин), но на първо четене е много ясно, че се придържаме към договорите“, подчерта тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Петков подчерта, че, макар парите от Брюксел да се чакат към края на лятото, още от утре ще започне пре-финансирането на проекти с наши средства, за да няма забавяне по изпълнението им.

След актуализацията, направена от кабинета на Кирил Петков, документът съдържа 57 инвестиции и 47 реформи в различни сфери, като възобновяеми енергийни източници върху жилищни сгради, дигитализация на правосъдие и здравеопазване. Предвиден е и механизъм за контрол на главния прокурор. 

„Основният акцент тук е отчетността – властта и отчетността трябва да бъдат ръка за рака. Това са стъпки на реформата, които са обяснени конкретно в плана“, допълни председателят на ЕК.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя благодари на българския народ за начина, по който приема украинските бежанци и анонсира, че в събота във Варшава ще се проведе ново мащабно благотворително събитие в тяхна подкрепа.