Засега депутатите ще влизат в сградата на парламента без зелен сертификат. Това стана ясно след първото заседание на председателския съвет на 47-ия парламент.

От „Продължаваме промяната“ са на мнение, че решението за зелен сертификат не трябва да се взима на първата среща на ръководствата на парламентарните групи. Депутатите от най-голямата група подчертаха, че са за ваксинацията

„Позицията за зеления сертификат трябва да бъде изчиствана допълнително, събираме мнения, от различни институции“, каза Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме промяната“.

Темата за здравния документ е била повдигната на първия за този парламент председателски съвет от ГЕРБ-СДС. Настояват и за бързо създаване на комисии, за да не се бави бюджета.

„Ние изразихме нашето становище със заповедта, която действа от 2020 година, но голяма част от колегите са против да има своеобразен зелен сертификат и се нарушава техните права“, коментира Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

ДПС не са обсъждали конкретно темата в парламентарната група.

„Моето лично мнение е, че аз съм се ваксинирала с три дози и призовавам всички да се ваксинират“, каза Мукаддес Налбант, зам.-председател на НС и депутат от ДПС.

БСП пък са настояли, че по-важно е да се реши да не скача цената на тока от 1 януари, а депутатите да имат свободен достъп до парламента.

„Бяхме против, имаме си аргументи - това би затруднило работата на народните представители. Разбира се, трябва да спазваме всичко като мерки от заповедта на здравния министър“, коментира Корнелия Нинова.

От „Демократична България“ бяха лаконични: „Срещата беше изцяло координационна, обсъждаха се оперативни теми“, заяви Христо Иванов.

От „Има такъв народ“ са били против такъв достъп, а „Възраждане“ са срещу всички COVID мерки.

„Вие знаете какво е нашето отношение към заления сертификат. Той е противозаконен и антиконституционен и настояваме той да не бъде въвеждан в сградата на Народното събрание“, заяви Петър Петров от „Възраждане“.

Тази сряда първото редовно заседание на парламента започва с изслушване на служебния министър на културата по казуса с вестник „Труд“.