На депутатите няма да се изисква зелен сертификат, за да ходят на работа в сградата на парламента. Това беше решено по време на първия председателски съвет на 47-ото Народно събрание.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров посочи, че в дневния ред за седмицата няма точка, която да засяга зеления сертификат. Добави, че предложението за изслушване на служебния министър на културата проф. Велилав Минеков на извънредно заседание на парламента, по повод скандала с вестник "Труд", е отхвърлено: "Приехме да включим точката в редовното заседание за сряда". 

По думите му позицията за зеления сертификат ще бъде изчиствана допълнително. Гюров добави, че това не е решение, което да бъде взето на първото заседание на председателския съвет. Той все пак уточни, че ПГ на "Продължаваме промяната" призовават хората да се ваксинират. Според него за да се уеднаквят правилата в държавата, депутатите трябва да дават пример.

От ГЕРБ бяха "за" това изискване. "Ние всички сме ваксинирани, всички имаме зелен сертификат. В този смисъл за нас не е проблем всяка сутрин да показваме зеления си сертификат на влизане в сградата. Считаме, че когато правилата важат за цялата държава съгласно заповед на министъра, трябва да важат и за народните представители. Така е редно, каза председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Очаквано от "Възраждане" се обявиха "против". Заместник-председателят на групата Петър Петров обясни: "Вие знаете много добре какво е нашето отношение изцяло към зеления сертификат, а именно, че той е противозаконен, антиконституционен и настояваме да не бъде въвеждан в сградата на Народното събрание, защото все пак Конституцията дава право на народния представител да изпълнява своите законодателни правомощия, което не може да бъде ограничавано чрез ограничения във вътрешния правилник".

Така по искане на ГЕРБ-СДС тази сряда депутатите ще започнат първото си редовно заседание с изслушване на служебния министър на културата Велислав Минеков по казуса с вестник "Труд".