Подкрепата за ДПС на тези избори ще падне от 500 000 под 300 000 гласа, прогнозира в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият член на ръководството на ДПС Мехмед Дикме.

„Тези автобуси, които ще дойдат, няма да гласуват за тях”, подчерта той.

Според него има вероятност ДОСТ да прескочи границата за Народното събрание.

В смесените райони ще има натиск от страна на хора, които ще дойдат от Турция, българските служби трябва да се подготвят за решаването на този проблем, посочи Дикме. По думите му обаче няма как да се стигне до кървави сблъсъци.

Според него натискът върху населението в Кърджалийско е изключително голям - от една страна, да гласуват за ДОСТ, а от друга страна, представителите на ДПС казват, че ако не гласуват за тях, ще им спрат социалните помощи, обслужването в общините и т.н.

Той цитира хора от Ардино, според които натискът в момента бил почти равен на този от времето на Възродителния процес.

Къде е държавата и защо не се намесва в тези региони, когато има такъв натиск, попита Дикме.

Не може да има битка между слон и комар, коментира Дикме по повод интерпретациите за лична битка между Ахмед Доган и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

По думите му добрите отношения между България и Турция са се градили в рамките на десетилетия и не бива да се създава напрежение между двете страни.

 „Ако Турция реши да се намеси пряко в изборния процес в България, ще го направи, и то по категоричен начин”, категоричен  беше Дикме.

По думите му в Турция живеят 350 000 души с избирателни права и това са много над прословутите 4%, ако някой реши да се намери и да окаже натиск. „Дори половината от тях да бъдат подложени на натиск и да гласуват, това е сериозна намеса с 25-30 мандата и без тях не може да стане правителство”, обясни той.