Мегаделото за водната криза в Перник влезе в спецсъда. Пред Темида застават ексминистърът на екологията Нено Димов и бившият временен кмет на общината Севдалина Ковачева. Обвиненията са за умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир Студена и воден режим за десетки хиляди перничани.

Първото у нас дело срещу действащ министър да се гледа в Перник - за това ще настоява прокуратурата пред Специализирания съд. Причината - свидетелите са над 150 и повечето са от миньорския град. Тук е и огромният обем от документи - над 4000 страници за водната криза, която се превърна в огромно изпитание за Перник през 2019 г.

Източен до критични нива язовир и подаване на вода не за битови, а за промишлени нужди - това са част от причините за водната криза и за обвиненията срещу Нено Димов.

„Въпреки наличната информация в МОСВ, която е била, че водният ресурс в язовир Студена намалява, министърът е дал приоритет на ползване на вода за промишлени нужди“, каза говорителят на СПП Христо Кръстев.

„Това е първият случай след 90-та година за подвеждане под наказателна отговорност на действащ министър“, каза Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

Резултатът според спецпрокуратурата - 8 месеца воден режим за 97 000 перничани и нанесени щети за близо 2 милиона лева. Бившият екоминистър днес беше лаконичен и отказа да коментира.

Бившият временен кмет на Перник не открихме за коментар. Според прокуратурата Севдалина Ковачева знаела, че градът е пред бедствие, но не въвела воден режим. Заради дупките по водопроводите в града с обвинение е и бившият шеф на пернишкото ВиК.

Иван Витанов обаче не знаеше, че го разследват и обясни, че редовно е подавал информация за източения язовир и в общината, и в екоминистерството.

„Ако ми бяха казали, аз щях да ги предприема, нали ви е ясно това нещо, но за съжаление – глас в пустиня“, заяви Иван Витанов.

Делото срещу него в момента е в Перник и засега е висящо, а перничани и днес се борят - и с течовете, и със спомените за водния режим.

В Перник се надяват виновните за водната криза да понесат отговорност.

Очаква се процесът да започне най-късно през октомври. Ако в съда вината на Димов се докаже, той може да получи над 5 години затвор.