Специализираната прокуратура приключи разследването по досъдебното производство за водната криза в община Перник, възникнала в края на 2019 г., съобщи БТА.

Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност на тогавашния министър на околната среда и водите Нено Димов и временно изпълняваща длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева, информират от прокуратурата.

В хода на разследването бе установено, че Димов е довел с умишлените си действия до разпиляване на вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество "ВиК Перник". Заради тези обвинения в началото на 2020 г. той подаде оставка.

Снимка: btvnovinite.bg

Установените щети са в размер на 1 025 303 куб. м вода на стойност над 1,9 млн. лв., представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник".

Снимка: bTV

Тогавашната временно изпълняващата длъжността кмет на общината е обвиняема за това, че през периода октомври - ноември 2019 г. не е изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и не е предприела съответните действия - издаване на заповед за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.