Към съдебна фаза отива делото за водната криза в Перник от 2019 г. Бившият екоминистър в кабинета „Борисов 3“ Нено Димов и бившият кмет на миньорския град Севделина Ковачева ще отговарят за източването на яз. „Студена“ към промишлени предприятия за сметка на 97-те хиляди жители на общината. ВиК крахът лъсна с пълна сила веднага след местните избори, като според държавното обвинение още от април МОСВ и местните власти е трябвало да реагират повече от 6 месеца по-рано.

Нено Димов отива на съд за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс. Така от април до ноември 2019 г. е имало „разпиляване на публична държавна собственост – над 1 млн. кубика вода. Равностойността е малко над 1,9 млн. лева“, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

За разлика от него, бившият и.д. кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата в общината, въпреки че е имало информация в общината за силно занижен воден ресурс.

Кръстев посочи, че около 2 месеца 12 геодезисти са обследвали язовира, разпитани са били 156 свидетели, има множество експертизи, включително деветорна техническа. Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отбеляза, че обвинителите настояват делото да се гледа в Перник, защото „обществото следва да знае“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!