Риск от епидемии и завишени количества манган във водата. Такава е актуалната обстановка в Перник в момента.

През по-голямата част от денонощието вода в Перник няма. Когато има, местните я описват така: мътна и не се пие от нея.

„Ползваме извори от Перник и около селата. Ползваме я за готвене и за пиене“, казва Красимир. Той има дъщеря, която изпраща на училище с инструкции, с мокри кърпи и вода за пиене в раницата.

Снимка: btvnovinite.bg

Остарялата система в града крие реален риск от смесването на мръсни с чисти води, което увеличава рисковете от епидемия. 

За риска предупреждават и лекарите.  

„Водните епидемии са най-честите и масово епидемии. Като почнем от дизентерия, салмонела, хепатити А и Е... те могат да се предадат така“, обясни д-р Петров.

Това е и един от доводите за три спешни обществени поръчки за подмяна на мрежата в миньорския град - след два случая на бум на ешерихия коли в края на 2019 г.

„Този риск стои пред всеки един квартал в този момент. Това е аргументирането ми искане. Не сме изправени в риск пак водопроводната мрежа да засмуче мръсни води“, заяви кметът Станислав Владимиров.  

Според регионалната здравна инспекция обаче, риск няма.

Като допълнителна мярка по време на кризата се предвижда и наемането на химически тоалетни, в които да има постоянно течаща вода. 

А междувременно стана ясно, че във водата има завишени количества манган - при норма 50 микгрограма са установени около 70.

Според д-р Славея Гарова от РЗИ, не бива да продължително време да се пие от тази вода. Според местната здравна служба установените количества манган не са токсични.

Снимка: btvnovinite.bg

Според д-р Петър Петров - началник на отделение по инфекциозни болести в МБАЛ „Св. Анна“ водните епидемии са най-честите и масови. Той припомни, че при последната водна епидемия в Своге са заболели над 200 души.  

„Да се мият често, да не употребяват съмнителни води“, посъветва лекарят.

Вода от чешмата в момента е рисковано да се пие.

От РЗИ казаха, че ако се стигне до епидемия от вирусен хепатит, ще поискат отпускането на ваксина.