Държавата официално поиска от София да даде съгласие ВиК мрежата ѝ да бъде ползвана за отвеждането на вода до Перник. Сега предстои гласуване в Столичния общински съвет. 

След това ще започне изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник, за да стигне водата от яз. „Белмекен“ до миньорския град. Камарата на строителите е предложила помощ и мобилизация на всички фирми с опит в изграждането на ВиК инфраструктура.

5 дни, след като премиерът извънредно обяви екшън плана на правителството за Перник, Министерският съвет, на редовно заседание, поиска съдействие от столицата. 

„Искане до Столичния общински съвет да разгледа възможността за възмездно преминаване на водни количества в размер от 300 л/сек., необходими за подпомагане на водоснабдяването на Перник“, пише в документа.

Докато правителството заседаваше, течеше и редовната сесия на общинския съвет, което на практика осуети възможността местният парламент да гласува още днес искането на кабинета.
Столичният общински съвет поиска поне няколко дни, за да се запознае подробно с информацията.

„Ние имаме готовност, така че в момента, когато постъпи това решение, то ще бъде внесено като доклад, ние имаме нормативни изисквания за свикване на сесия - 3 работни дни“, коментира Николай Стойнев от ГЕРБ.

Вероятно общинският съвет ще гласува искането на правителството идната седмица. Кабинетът отново обеща, стратегията за Перник да не наруши водния баланс в столицата. Материалите за новия водопровод, с дължина повече от 13 км ще се внасят спешно от чужбина.

„Говорим за около 300 тира, който трябва да вкарат тези тръби, намерихме ги налични, част от тях не са произведени, но това, което имаме уговорка с производителя – на ден да се произвеждат по 400 метра тръби, като другия проблем, е че те не са в България“, уточни Караниколов.

Камарата на строителите е предложила помощ и мобилизация на всички фирми с опит в изграждането на ВИК инфраструктура.