Правителството ще изпрати в спешен порядък искането си ВиК инфраструктурата на София да бъде ползвана за отвеждане на вода до Перник. Това обяви преди минути министърът на икономиката Емил Караниколов, след като по-рано стана ясно, че такова предложение в столичната община още не е постъпило. 

Тъй като до този момент искане за ползване на софийската водопреносна мрежа към Перник все още не е постъпило в СОС, евентуално извънредно заседание за гласуването на такова, би се състояло другата седмица, научи bTV от свои източници в общината.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е задължително, тъй като Столичният общински съвет трябва да даде „зелена светлина“ за плана на правителството да се използва столичната водопреносна мрежа до Мало Бучино, а оттам да се изгради тръба към Перник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Днес има заседание на Министерски съвет, който ще вземе решение. Очакваме да ни предоставят  материалите, може би днес следобед или утре. След това вече ще се разглеждат от общинския съвет“, заяви председателят на СОС Елен Герджиков.

Калоян Паргов от БСП пък призова всички документи да бъдат предоставени поне два дни по-рано, за да могат съветниците да се запознаят с тях и да гласуват информирано.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не можем да взимаме голословни решения“, заяви Методи Лалов от „Демократична България“, но допълни, че са в очакване, тъй като „след това ще бъде прехвърлена върху нас отговорността за каквото и да били решение“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме в очакване на това решение, то ще бъде внесено като доклад. Ние имаме нормативни изисквания за свикването на такава извънредна сесия, то е три дни“, каза Николай Стойнев от ГЕРБ.

Жизненоважно е за града бързи решения на Министерски съвет и след това  бързо последващо гласуване на СОС, тъй като това е единственият спасителeн вариант за Перник, заяви пред bTV кметът на миньорския град Станислав Владимиров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!