Седем партии вероятно ще влязат в следващия парламент, но битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои, сочи изследване на агенция "Медиана", проведено в периода 10-15 юни сред 1008 души.

Ако изборите бяха днес, за "Има такъв народ" биха гласували 24% от избирателите, за ГЕРБ-СДС - 21,4%, за "БСП за България" - 21,3%, за ДПС - 11,2%, за "Демократична България" - 7,2%, за "Изправи се! Мутри вън!" - 6,9%, а за "Българските патриоти - ВМРО, "Воля" и НФСБ" - 5,1%.

Под чертата остава партия "Възраждане" с 1,5%, а за други партии и коалиции биха гласували 1,4%.

"Има такъв народ" изпреварва с около 3% основните си опоненти - ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции, посочват от социологическата агенция.

Какво е поведението на избирателите?

Според изследването избирателите на "Има такъв народ" са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60% планират да ходят на море.

Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно, посочват от социологическата агенция.

"Патриотите" успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4-процентната бариера. ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" запазват позициите си и са сигурни участници в следващия парламент.

При "БСП за България" се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат "широка лява коалиция". ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт, коментират социолозите.

56% от участвалите в допитването се обявяват за ново управление след изборите без участието на ГЕРБ. 18% искат ГЕРБ да се върнат на власт, а 26% нямат мнение и им е безразлично.

От "Медиана" прогнозират, че независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност - 3,5 - 3,6 млн. избиратели ще отидат да гласуват, сочат данните.

Работата на служебното правителство

Като цяло оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство. Вероятно действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев, както и на рейтинга на бившия министър председател Бойко Борисов, е друг основен извод от изследването.

Кои са най-одобряваните политици?

Според проучването най-одобряван политик е президентът Румен Радев с 56% одобрение, следван от Мая Манолова (30%), Слави Трифонов (29%), Бойко Борисов (26%), Корнелия Нинова (25%), Христо Иванов (20%) и Красимир Каракачанов (15%).

*Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.