След по-малко от 5 часа започва предизборната кампания. Този път партиите и коалициите са само 23. Въпреки че атрактивните кандидати са по-малко от обичайното, в листите има изненади.

В Самоков директен сблъсък на ромски лидери - Бат Сали от ДПС срещу Христо Николов от „Демократична България“.

ГЕРБ залагат на нестандартното - тик токърът Живко Спасов - Кибритя е в листата в Хасково.

БСП са сложили на първа позиция в Габрово автомобилния състезател Крум Дончев, а „Има такъв народ“ са избрали златното момиче Християна Тодорова.

В Самоков партиите отчитат силата на ромския вот. Затова, ДПС традиционно залага на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали.  На миналия вот Методиев беше шампион по преференции в района и измести всички, дори водача.

„Демократична България“ също са заложили на човек от етноса. Той е известно лице от протестите, а ГЕРБ разнообразиха листите си с тик токър, Човек с двеста хиляди последователи в мрежата - Кибритя.

Партиите този път се отказаха от повечето музиканти и лица от шоу бизнеса. Но спортистите останаха. ИТН издигнаха световна шампионка по художествена гимнастика.

„Вярвате ли ми - всеки път, когато мина по този червен килим става една като защитна реакция в съзнанието ми и всичко е бяло пено, защото просто съм толкова концентрирана и фокусирана“, казва Християна Тодорова.

А БСП издигнаха за пореден път Автомобилния състезател Крум Дончев за водач в Габрово.