Мъж в безпомощно състояние лежа повече от 17 часа до кофи за боклук в близост до болница "Пирогов" в София.

Сигналът беше подаден и в редакцията на bTV.

В продължение на 17 часа този човек лежи под прозорците на "Пирогов", а е получил помощ единствено от хората, които са го открили.

Донесли са му храна и завивки за през нощта. Мъжът е без лични документи и във видимо окаяно здравословно състояние. Не може и да говори.

"Аз съм свидетел от 18 часа снощи. Имаме и други очевидци, които казват, че човекът е тук от вчера следобед, след като е бил буквално изхвърлен на гърба на Пирогов. Има рана на крака, не са пожелали да го приемат, тъй като няма лична карта и е клошар. Съответно сме звънели с още хора на 112, на Столична община, на 6-то Районно, на Социално подпомагане сме звънели – отвсякъде отказват помощ", разказа Диляна Атанасова, очевидец.

Кризисният център казаха, че в момента е в ремонт и не приема хора. Останалите места, които приемат такива хора приемат само хора без рани, без здравословни проблеми, а той има здравословни проблеми.

От Спешна помощ обясниха за bTV, че два пъти са изпращали екипи. Те установили, че няма показания за хоспитализация - бил е пиян и без документи.

Гражданинът, подал втория сигнал, е бил агресивен, заплашвал е екипа и е настоявал за болница. Медиците са закарали безпомощния мъж в "Пирогов", където отново е прегледан, констатирано е, че няма необходимост от хоспитализиране и е оставен на място.

След още няколко обаждания, с мъжа се заема "Социално подпомагане". Според службата човекът има близки, които го издирват.

"Гражданите подават сигнали и чрез 112, и чрез дежурни телефонни линии на Столична община, така че те са активни и сигналите се обработват, стига лицето да няма нужда от здравна грижа веднага му се оказва социална подкрепа и закрила", каза директорът на "Социално подпомагане" Монка Йовчева.

Според правилата центовете за временно настаняване работят 24 часа, нуждаещите се могат да останат от 3 до 6 месеца. Съгласно новата нормативна уредба може да се направи актуална оценка на потребностите и престоят да се удължи. В кризисните центрове няма ограничение за времето на престой.