Близо половин година излекуван от COVID пациент не може да бъде изписан. При липсата на легла за болни с коронавирус, бездомникът заема място на истински нуждаещи се.

58-годишен мъж е приет в COVID отделението на държавната бургаска болница и въпреки че вече е здрав, лекарите не могат нито да го изпишат, нито да го преместят.

"Сестри, санитари го обгрижват, от каквото има нужда – храна, вода, всичко му даваме. Той просто си живее тук“, казва д-р Цветелина Григорова, лекар в отделението.

По думите й мъжът няма къде да отиде и затова не могат да го изпишат и да го оставят на улицата.

Снимка: btvnovinite.bg

Това продължава вече почти половин година.

"Той просто е на легло за един нуждаещ се COVID болен пациент, даже цяла стая заема", казва още лекарката.

В стаята му не могат да бъдат настанени други болни, защото може отново да се зарази.

"Създава проблем със заемането на легло, от което може да се възползва някой нуждаещ се. Това би създало проблем за нас при една проверка, защото ние не можем да докажем какво е основанието този човек да бъде тук", посочва Юлия Андеева, говорител на УМБАЛ-Бургас.

Вече осем различни отделения в болницата са трансформирани в COVID зони.

Снимка: btvnovinite.bg

Бездомникът сам заявява желание в кои домове в страната иска да бъде настанен, но там няма места.

"Отново колегите ще посетят лицето, за да му предложат други такива домове, където би могъл да бъде настанен, ако той заяви желание", обяснява Алина Конкьова, директор "Социално подпомагане".

Домът за настаняване трябва да бъде с медицински грижи, защото мъжът не може да се обслужва сам. В болницата се надяват да се освободи подходящо място и бездомникът да пожелае да отиде там.