Мъж от Ямбол предизвика широка дискусия с действията си - той лично залови група сирийци, проникнали у нас. Мястото е на метри от границата с Турция, близо до село Долно Ябълково. Динко Вълев и негов приятел отиват да карат АТВ.

"Изведнъж един човек изскочи пред мен, аз го заобиколих и слязох, и той се засили отгоре ми. Ударих го, ударих го и той падна на земята, започна да вика - Аллах, маллах. Беше облечен с едни скъсани обувки, яке и една раница на гърба", разказва Динко Вълев.

От гората излизат още 11 мъже. С тях има три жени и едно дете, както по-късно става ясно - от Сирия.

"Всички мъже, които излязоха от драките, от храстите, се запътиха да мачкат, да се бият, обаче като видяха другите на земята и да кървят, се отказаха. Единият имаше в себе си отвертка. Аз знам английски перфектно, единият от тях знаеше, аз им казах, ч,е ако не легнат на земята, ще убия един”, допълни Динко.

След това мъжът подал сигнал към телефон 112.

Юристи определиха действията на мъжа като "незаконен арест".

„Въпреки че пресичането на границата на незаконни места е престъпление, освен ако човекът го прави с цел да поиска убежище. Така че, тези хора не са извършили закононарушение”, заяви Радостина Павлова.

От прокуратурата в Средец заявиха, че няма да се самосезират за действията на Динко поради липса на доказателства за саморазправа. Сирийците от клипа обаче не са разпитвани, тъй като обвинението не знае кои са и къде са.

"Хора сами залавят имигранти, бият ги, арестуват ги. Аз не мисля, че това е практика, ако имате информация по този случай, моля за сигнал, който да проверим, и ви гарантирам, че ще проверим", каза министър Румяна Бъчварова.

Това е категорично неприемливо и това още веднъж говори за липсата на достатъчно респект, достатъчно сигурност, която българските власти трябва да оказват и да проявяват сред българските граждани. В тази си незащитеност те са решени и изкушавани да предприемат някои крайни действия”, каза Атанас Мерджанов.

"Ако ги е страх, че има насилие, да дойдат да си пазят границата", коментира Динко Вълев.

Днес Динко получил стотици обаждания за подкрепа. В социалните мрежи коментарите са разнопосочни.