България отчита пореден мрачен рекорд в COVID епидемията. 124 души са починали през последното денонощие според данните на Единния информационен портал.

Снимка: btvnovinite.bg

Броят на заразените достигна близо 7000, с което бе подобрен рекордът от пика на пролетната вълна. Леглата в болниците намаляват. Само за ден са хоспитализирани над 1100 души.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон математици прогнозират, че при темповете на ръст в броя заразени местата в болниците ще се изчерпат след 7 до 10 дни.

Според математиците локдаун е неизбежен, а мерки като зелен сертификат са закъснели предвид броя заразени.

„Като погледнете с каква сила се завъртяха числата последните 10-тина дни… Една част от тях се хоспитализират волю неволю, това показва, че до седмица, максимум 10 дни, и тези хоспитализации, леглата няма да стигнат“, казва математикът проф. Огнян Кунчев.

Дори при пълно затваряне, според сметките, ще са нужни поне 15 дни, за да спадне броя заболели.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако днес сложим пълен локдаун, трябва да изчакате 10-15 дни да видите как ще се счупят нещата“, казва Кунчев.

Според вирусолози кривата на заболеваемостта хвърчи нагоре, а "Делта" вариантът продължава да доминира. Те обясняват защо наличието на антитела не е приемлив вариант за издаване на сертификат.

„Антителата са нещо много хубаво и ни предпазват, обаче те са различни видове. Тези антитела, които гарантират, че съответният индивид е предпазен от заболяване, са вирус неутрализиращите антитела. Доказването им се прави с вирус неутрализираща реакция, тя е единственият метод“, коментира доц. Любомира Гломб, виросолог в НЦЗПБ.

А докато броят заразени се покачва, все още се чака решение кога личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства. НЗОК вече е предложила на джипитата да могат да издават рецепти. БЛС обаче трябва да одобри това по закон.

"Досега личните лекари как изписваха безплатни лекарства без преглед? Оправданието, че не желаем да извършим нещо, е винаги добре дошло за някой. Всичко е електронно възможно", коментира председателят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Безплатни лекарства за пациенти има и в COVID зоните. Остават обаче две области, в които все още няма такива - Видин и Силистра.

От тази сряда и Бургас е в тъмночервената зона на разпространението на коронавируса според 14-дневната карта, изготвена от bTV. В Габрово прехвърлиха 1000 заразени на 100 000 души.

За bTV математикът проф. Николай Витанов коментира, че броят на репродуктивното число се покачва. Това означава, че всеки 10 заболели заразяват нови 14. Предстои то да се покачва през следващите дни.

  • Проф. Мутафчийски: Бустерната доза е абсолютно необходима
  • Проф. Асена Сербезова: Постоянно има недостиг на лекарствени продукти
  • Нови по-строги правила за влизащите в България от червени зони на COVID-19 (ОБЗОР)
  • Кацаров за фалшивите сертификати: Все едно да тръгнеш срещу куршумите без бронежилетка
  • Нови COVID заповеди влизат в сила от 1 декември
  • България излиза от тъмночервената зона по заболеваемост
  • Мутафчийски: Хората с бустерна доза ваксина са 10 пъти по-защитени от тези с две дози
  • За последните 7 дни: Заболеваемостта от COVID-19 спада с 10%
  • МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до 3 декември
  • И област Пловдив излиза от тъмночервената зона