Предизвикалата огромен скандал покрай номинацията й за Конституционен съдия Венета Марковска излиза в пенсия. Това съобщи самата тя във вторник пред Агенция „Фокус”.

„В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко – престъпление, но за да няма повече никакви спекулации както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред”, заявява Марковска.

„Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, добавя тя.

В четвъртък миналата седмица полагането на клетва от Марковска като Конституционен съдия бе бламирано от президента Плевнелиев, който изчете предварително написано изявления, чрез което се усъмни в репутацията й. Държавният глава си тръгна от церемонията, а председателя на КС Евгени Танчев прекрати процедурата по встъпването в длъжност.

Веднага след това прокуратурата обяви, че повече от година води досъдебно производство срещу неизвестен извършител по сигнал срещу приятеля на Марковска – Георги Георгиев, в който се сочи и самата съдийка.

След като бе бламирана, Марковска се върна във Върховния административен съд, за да подаде оставка като негов зам.-председател. По същото време премиерът Борисов определи постъпката на Плевнелиев като „мъдра”, а юристите влезнаха в спор около законността й.

На този фон част от официалните „говорители” на Марковска станаха особено гръмогласни, други се снишиха, а в ПГ на ГЕРБ заеха значително по-минорна позиция в сравнение с първоначалния й защитен патос, добил върхов израз в писмото на Искра Фидосова до Жозе Барозу.

При това положение Борисов „помоли” СДС да излъчи нов кандидат за КС, а от МВР не казват дали продължават да издирват мистериозния Георги Тонев Колев, който изпрати в парламента журналистическо разследване за Марковска и от преди 2.5 години, предизвикало скандала.