Номинираната за министър-председател от страна на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

По-рано в Народното събрание ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промянатаДемократична България“ обявиха съгласие по план за кабинет с втория мандат и ротационен министър-председател.

„Папката, която връщам е празна, защото в нея няма да допусна да има имената на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала.“, каза Габриел пред Радев.

Тя каза, че е водила разговори с ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН. Габриел посочи, че различията им с БСП станали големи, но се радва, че са станали ясно на ранен етап.

По думите й по време на разговорите с другите партии станало ясно, че могат да положат общи усилия, които да доведат до редовно правителство.

„С вота миналия петък виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство. Искам да благодаря на ДПС и ИТН, които застанаха зад мен. Приветствам това конституционно мнозинство да извърши реформите, които ще позволят България да има чувство за справедливост, да говорим за силна и антикорупционна България“, каза Габриел.

„С ПП-ДБ имаме ясно виждане, че втория мандат трябва да бъде национален и да търси подкрепата на това конституционно мнозинство“, посочи тя.

Президентът от своя страна поздрави Габриел за усилия да състави кабинет.

„Когато първият мандат не успее, следващите означават рискове за обществото. Пътят по който сте се насочили означава интензивна комуникация пред обществото. В рамките на следващите дин ще връча мандата за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група“, заяви Радев.

Той призова партиите да не бавят приемането на бюджета, защото бил важен за българските граждани и държавата.