Политическият елит на България трябва да си даде сметка, че съществуването в комфорта на контролираните послания онлайн, изгражда един фалшив образ и хората усещат това. Това каза в интервю за btvnovinite.bg Мария Цънцарова - водещата на новото публицистично предаване на bTV „Защо, г-н министър?“.

„Нашият екип ще положи всички усилия в последния ден на седмицата да даваме отговорите на най-ключовите въпроси, да покажем развръзката на най-съществените сюжети, които се отнасят до живота на всеки един от нас“, подчерта тя.

Според нея „политическите процеси нямат почивен ден и важните неща, които ни се случват, не си поемат въздух през уикенда“.

По-долу следва цялото интервю:

- Защо, г-жо Цънцарова? На какви въпроси ще отговори новото публицистично предаване на bTV?

Защото вярвам, че важните въпроси трябва да бъдат задавани. Ние, журналистите, дължим на нашите зрители отговорите на тези въпроси, като ги задаваме на хората, които взимат решения и носят отговорност за България. В кризи, в извънредни ситуации, в трудни времена от нас журналистите се изисква още повече  - да държим изпълнителната власт под контрола на критичните ни въпроси и да представляваме обществото в разговорите с управляващите.

Нашият екип ще положи всички усилия в последния ден на седмицата да даваме отговорите на най-ключовите въпроси, да покажем развръзката на най-съществените сюжети, които се отнасят до живота на всеки един от нас. В последните години ни се случват толкова много безпрецедентни събития наведнъж, че на журналистите ни остава време да изясним къде, какво и как се е случило. И докато стигнем до най-важния въпрос „Защо това се случва“, вече е дошла следващата криза. Затова мисля, че е важно всяка неделя да задаваме и въпроса „Защо?“.

- Отношенията между медии и власт в България винаги са били изключително сложни. Какво се промени през последните 2 години?

За мен отношенията между медиите и властта са ясно регламентирани. Като журналист, винаги съм полагала усилия да стигна до точния събеседник по дадена тема. Винаги следвам един и същ алгоритъм в общуването с хората от властта – поканата ми към тях всеки път включва условието, че няма забранени теми и въпроси. В хода на всяко интервю давам всичко от себе си, за да задам най-важните въпроси.

- От години политиците предпочитат да се „пускат“ на живо в социалните мрежи, вместо да отговарят на журналистически въпроси. Защо е важна публицистиката в епохата на „Фейсбук“ и „Инстаграм“?

Онлайн посланията са част от задължителните инструкции, които политиците не само в България получават от ПР екипите си. И това е в реда на нещата. Опасно е обаче този тип общуване да замества журналистическата работа.

За разлика от политиците и пиарите, работата на нас, журналистите, е да гледаме критично на всяко тяхно решение и изява. Надявам се, че политическият елит на България да си даде сметка, че съществуването в комфорта на контролираните послания изгражда един фалшив образ и хората усещат това. Все по-отчетливо се вижда критичният подход и на публиката. Нито един пост на политик във виртуалното пространство не остава без критичните коментарите на хора с различни убеждения. Затова се надявам, политиците да си дават сметка, че трябва да защитават тезите и решенията си като ги подлагат на теста на журналистическите въпроси.

- Кое беше най-трудното ти интервю като журналист в bTV? Защо?

Най-трудните интервюта винаги са със събеседниците, с които най-много съм искала да разговарям. И силното ми желание в голяма степен е произхождало от факта, че всички колеги искат да им зададат въпросите си, а те рядко приемат покани за интервюта, не си служат с познатите политически клишета и имат толкова бърза мисъл, че разговорът с тях е истинско предизвикателство.

- Някои казват, че в почивните дни телевизията трябва да показва повече позитивни истории и по-малко политика и „тежки“ новини. Какво ще кажеш на тези хора?

Ще им кажа, че са прави и могат да открият тези истории в съботно-неделния ефир на bTV – в двете издания на „Тази събота и неделя“  и в „120 минути“. Освен най-актуалните събеседници и достоверна информация за всичко важно, което се случва, там ще видите работата на журналистите, които разказват най-вдъхновяващите, най-емоционални и в крайна сметка най-запомнящите се истории в българския ефир. Препоръчвам на всеки да гледа материалите на Радиана Божикова, Цвети Петрунова и Кристина Газиева и на всички останали колеги, разбира се.

Животът, който живеем, обаче, отдавна доказа, а сега – още по-убедително, че политическите процеси нямат почивен ден и важните неща, които ни се случват, не си поемат въздух през уикенда. Аз вярвам, че за качествената журналистика няма почивен ден.

В неделя вечер ще се опитваме да слагаме точката по най-горещата тема от седмицата. Няма да пестим усилия да стигаме до отговорите на най-важните въпроси.