„Искаме оставката на шефа на Централната избирателна комисия (ЦИК) заради незаконното и нагло решение, с което тежко се нарушава и пренаписва Изборният кодекс. Според това решение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“ не могат да бъдат вписани със собствените си имена в бюлетините за предстоящите избори. Ако искаме да участваме, трябва да вземем името на някоя партия“.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите.

„Това е политическа поръчка и саморазправа с опонентите, които са извън парламента. По този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, срещу политическите конкуренти, демократичните формации и гражданите и гражданските организации, които ще участват в предстоящите избори“, каза Манолова.

Тя подчерта, че начинът, по който е взето решението, е брутален. „В дневния ред на заседанието на ЦИК такова предложение не е правено. Предложението е лично от председателя на ЦИК по време на заседанието, в нарушение на Изборния кодекс и е подкрепено от членове, излъчени от всички партии в парламента, с явното съзнание, че нарушават закона. Подали сме жалби до Върховния административен съд, защото не става дума само за политически произвол, а за тежко нарушение на Изборния кодекс“, заяви Мая Манолова.

„Няма да ни спрат. Това издава страх и паника, най-вече на управляващите и на партиите в парламента, от новите субекти. Мислят, че по този начин ще спрат „Изправи се.БГ“ и останалите формации да участват на изборите, които биха се включили в резултат на протестите през лятото. Те карат граждански формации да използват имената на партии, което никой от нас не желае“, категорична е Манолова.