Сериозна неяснота за предизборните коалиции внася решение на Централната избирателна комисия, обявиха от „Изправи се.БГ“ и "Демократична България". Причината за протеста им е, че според ЦИК коалициите, които ще се явят на парламентарните избори, трябва да носят задължително името на една или няколко от партиите в коалицията.

На практика от това излиза, че, например, „Демократична България“ трябва да се прекръсти, а „Изправи се.БГ“ или „Отровното трио“ въобще не могат да бъдат част от името на своята коалиция, защото не са партии. Това влиза в противоречие с чл. 128 от Изборния кодекс, според който коалицията може да има име различно от това на участващите партии, посочват от гражданската платформа на бившия омбудсман.

"На първо място, ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията? На второ място, въвежда ли се изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията?", питат и от "Демократична България".

В решението се прилага автоматично текст, касаещ местните коалиции и се разчита това да остане незабелязано от формациите, които са извън статуквото, коментира Манолова, цитирана от пресцентъра на „Изправи се.БГ“.

И допълва: „Решението е гласувано единодушно от представителите и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, и на „патриотите“, за да се спрат - чрез инженерни игри - политическите опоненти като „Изправи се.БГ“, Триото и ДБ“.

Срещу решението на ЦИК са подадени жалби във Върховния административен съд.

От "Демократична България" призоваха комисията сама да преразгледа решението си, за да може да се излезе от ситуацията възможно най-бързо.