МВР изкривява данните за жертвите след катастрофи - за това сигнализират от Института за пътна безопасност.

От началото на годината, до 28-ми септември, загиналите след катастрофи са 450, сочи бюлетинът на вътрешното министерство. За абсолютно същия период през 2017-та, жертвите са били 466, или с 16 по-малко спрямо миналата година.

Преди дни обаче от МВР отчитат доста по-голяма разлика. Спрямо същия период на 2017 г. загиналите са с 44-ма по-малко.

От института за пътна безопасност са убедени, че грешката е умишлена.

Диана Стамова от Институт за пътна безопасност, обясни, че 114 28 човека трябва да са възкръснали. „Ние не вярваме, че това са технически грешки, вярваме, че МВР се опитва да ни убеди, че по някакъв странен начин мерките, които взима са в правилна посока”, отбеляза Диана Стамова. 

От МВР отхвърлят обвиненията и обясняват, че ежедневните бюлетини са с данни, които се променят вследствие на редица обстоятелства. Например шофьор, получил инфаркт зад волана и причинил катастрофа няма да влезе в годишната статистика.

Мария Ботева от ГД „Национална полиция" обясни, че тези пътно транспортни произшествия не попадат в общата статистика на произшествията. „Става въпрос за техническа грешка, която ще бъде отстранена”, посочи тя.

Според Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи, има три бази данни - на СГРАО, на МВР и на Министерството на здравеопазването. „Тези три бази данни трябва да бъдат синхронизирани”, според него.

От МВР обещават статистиката за граждани да стане по-детайлна.