Вносителят на боклук от Италия, складиран на пристанищата в Бургас и Варна, се издирва за разпит, съобщиха от прокуратурата. 

Според разследващите крайният получател на товара е дружество в Плевен, изпращач е италианска компания, а вносител е фирма, чийто управител е македонски гражданин.

Контейнерите в Бургас се проверяват един по един от полиция, екоинспектори и пожарната. Първо за наличие на радиоактивност.

Несъответствие между декларирания и част от реално внесения боклук е единственото установено за момента нарушение. През декември срокът за временен внос е изтекъл. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Получателят е бил във възможност от момента, в който са били освободени от временен внос, да ги получи. Нещо, което по настоящем не е сторил", заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.   

Снимка: btvnovinite.bg

"Продължават оперативно-издирвателните мероприятия по установяване на абсолютно всички дружества и лица, имащи отношение към вноса, съответно превоза и крайния транспорт до фирмата получател, която е от град Плевен", каза Емил Павлов, зам.- дир. ОД МВР- Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Управител на фирмата вносител е македонският гражданин Блаже Игнатовски, а съдружници са двама италианци, които се издирват за разпит от петък. bTV се свърза с Игнатовски по телефона.

„Вижте, няма абсолютно нищо вярно. Аз съм само посредник… Аз си имам договор. В момента фирмата нямаше да ги приема и останаха там“, заяви Блаже Игнатовски.

Той обаче не отговори на въпроса докъде е трябвало да достигне боклукът и прекъсна разговора.

А междувременно и във Варна продължават огледите и проверката на 25-те контейнера с отпадъци от Италия.