Развитие по случая „Цалапица“. Заподозреният за убийството на 24-годишния Димитър Малинов е задържан тази сутрин в Дания. Приятели на издирвания Рангел Бизюрев са помогнали в четиримесечното му укриване в няколко държави, съобщиха от полицията и прокуратурата.

„Аз самата бях в шок от всичко случващо се. Това го чакаме четири месеца“, каза майката на убития Димитър - Атанаска Бакалова.

Снимка: bTV

Тя научи от екипа ни новината за задържането на издирвания. Надява се показанията му да променят делото и да дадат повече яснота за случилото се във фаталната вечер.

„Делото за укривателство да бъде прекратено, въз основа на неговите показания може тези, които се водят укриватели да станат съучастници в убийство", казва още Атанаска. 

Бабата на Рангел Бизюрев заяви, че ще го посъветва да каже истината пред разследващите.

„Той знае какво го чака, много искам да го видя, много ни е тежко. Дядото не издържа, ще го посъветвате и да каже истината - разбира се, дали той е виновен, дали другите, нека се знае истината“, каза Димитрия Бизюрева, баба на задържания.

Рангел Бизюрев е арестуван тази сутрин в Дания, където е започнал работа във фирма за почистване на стъкла, съобщиха от полицията. Използвал е фалшиви документи, уточниха от прокуратурата.

„Този човек положи много усилия, за да се укрие и тези усилия в интерес на истината водиха до това, че трябваше да го следваме от една държава в друга“, заяви Стефан Джолев, началник сектор в Главна дирекция „Национална полиция“.

„Изчакваме да чуем и неговото становище, може да даде обяснение, може да откаже, какво ще каже - ще се съпостави с останалите доказателства по делото“, обясни Ваня Шопова, окръжен прокурор на Пловдив.

Новината за ареста събра хората от Цалапица в центъра на селото.

В петък в съда започва отново делото срещу близнаците от Цалапица - то беше върнато заради разминавания в показанията им. На този етап те са с обвинение за укриване на тялото на жертвата, а основен заподозрян е задържаният. Кога той ще бъде докаран и разпитан в България - не е ясно.