От днес Националният осигурителен институт (НОИ) изплаща майчинството в по-големия размер, приет в бюджета - 780 лв.

Тъй като увеличението е в сила със задна дата - от началото на годината, ще има и доплащания за родителите, които са получавали обезщетения от януари насам. Това засяга над 54 000 души.

46 000 от тях са получавали пълния размер обезщетение, тоест полагат им се по 70 лв. допълнително за месеците, които са били в майчинство. За тези, които са го прекъснали, за да се върнат на работа - сумата е наполовина.

Гергана Петрова ще усети по-високата сума за втората година от майчинството след няколко месеца. Пресмята, че увеличението би покрило съвсем малък дял от разходите около бебето ѝ.

„Памперсите за месеца, това е. Но при дете има много повече разходи. 70 лв. за нищо няма да помогнат, но все пак е нещо. Минималното майчинство трябва да е поне 1000 лева“, смята тя.

За жените, чиято втора година от майчинството тече в момента, преводите, които ще получат днес, са различни, но цялата допълнителна сума от началото на годината ще бъде изплатена накуп. В какъв размер са всеки, който има ПИК, може да провери в сайта на осигурителния институт.

„За лицата, които не са имали пълни месеци, обезщетенията ще бъдат изплатени пропорционално за дните. Ако една майка е била без прекъсване за отглеждане на дете от януари до 30 юни, днес ще получи по банковата си сметка 420 лв. доплащане. Пълния размер за юли е 780 лв. или общо 1200 лв.“, заяви началникът на отдел „Парични обезщетения“ в НОИ Сълза Георгиева.

Икономисти казват, че увеличението е трябвало да стане факт още с предходния бюджет заради инфлацията, която засяга и бебешките и детските стоки.

„За най-бедните домакинства с деца вероятно ще има отчетлив ефект. Но не можем да го наречем на демографска политика. Тук става въпрос за корекция, тъй като вече има механизъм за МРЗ, той влияе и на майчинството. Заради голямата инфлация - тук по-скоро говорим за връщане на покупателната способност“, каза Адриан Николов.

Според него раждаемостта може да се стимулира чрез подобряване на социалните политики и здравеопазването.