Жалбите на гражданите срещу свръхзастрояване и застрояване на зелени площи стават все повече, коментира омбудсманът Мая Манолова на брифинг в парламента. Тя внесе в Народното събрание Годишния доклад за работата на институцията за 2018 г.

Омбудсманът отбеляза, че институцията е работила по четири оплаквания на граждани срещу застрояване в София.

Това са жалби срещу изграждането на 34-етажната сграда „Златен век”, срещу 52-метровата сграда в квартал „Витоша”, срещу 55-етажния небостъргач „Парадайз” и 43-етажната сграда върху зелена площ в квартал „Стрелбище”.

Предизвикали сме множество проверки по тези казуси и в част от тях има и конкретни резултати, отчете Манолова.

Като най-големи победи на институцията през 2018 г. Манолова отчете приетите три закона за хората с увреждания и промените в Кодекса на труда и Закона за гарантиране на вземания. През миналата година близо 5000 работника са получили своите неплатени от некоретни работодатели заплати в размер на 8 млн. лева. Това в сравнение с предходната година е 10 пъти повече - 8 млн. срещу 800 хиляди лева, коментира омбудсманът.

Манолова посочи, че и през миналата година най-много са жалбите срещу монополни дружества, следвани от тези по повод на социални и трудови права и жалбите, свързани с правото на собственост и екологични проблеми.