Председателят на гражданската платформа "Изправи се.бг" Мая Манолова алармира за опасен боклук. В социалните мрежи тя обяви, че над 5100 тона боклук, който трябва да бъде изгорен в България, е бил разтоварен на пристанище Варна-Запад от кораб преди няколко дни. Екоминистърът Емил Димитров категорично отрече.

В клипа Манолова показва бали, за които твърди, че е боклук, приготвен за изгаряне.

Бившият омбудсман показва и бял прах, с който е покрит районът.

На брифинг в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димитров  коментира, че отпадъците не са нито опасни, нито радиоактивни и обвини Мая Манолова, че всява излишна паника сред хората.

„Това е безобразие. Въздухът, който дишаме, трови нашите деца, трови нас самите, трябва да се сложи точка. Вижте на какво ми приличат обувките след 30 минути обиколка на пристанището - ето това е прахоляка от боклуците, които се внасят“, каза Мая Манолова.

На въпроса за какви отпадъци става въпрос, министърът на околната среда и водите Емил Димитров отговори:

"Най-обикновени модифицирани горива, най-обикновен отпадък, който на шредер се преработва и частите, които остават за изгаряне, се отнасят за изгаряне. Това е петият пореден кораб, който идва. Тези бали, които се горят, се горят заедно с нашите отпадъци и ако ги няма тях, няма да могат нашите отпадъци“.