От днес разхлабването на част от мерките вече е в сила. Най-малките ученици отново са на чиновете.

Големите са в режим на ротация, а заведенията работят и в закритите си части. По традиция в неделя срещу понеделник новозаразените са по-малко, както и делът на положителните проби от общия брой тестове.

Зрители пък сигнализират за липса на координация между ваксинационния портал и реалното работно време на болниците, които имунизират.

Още ваксини

До края на юни у нас ще има 2 милиона и 700 хиляди дози от ваксината на “Пфайзер”. Това съобщи здравният министър.

А до края на седмицата ще стане ясно дали ваксината на “Астра Зенека” ще бъде изцяло ограничена за хора под 60-годишна възраст, решението ще бъде взето, след като експертните съвети дадат становище.

Ако това се случи и ако интересът към ваксината спадне изцяло, то е възможно тя да бъде изтеглена, обясни още Костадин Ангелов.

Как работи електронният регистър и защо има объркване?

Ина Вълчанова се регистрира през електронния портал. И получава известие - ще получи ваксина в неделя в пункта на Александровска болница, в 14:40 часа. Когато пристига, вече чакат 20 души.

Снимка: bTV

“Като ни мина ядът, започнахме да се смеем. То ситуацията е комична. Оказва се, че електронната система е на Министерството на здравеопазването. С нея обратна връзка няма. РЗИ ги дава ваксините, а то изглежда няма връзка с министерството? А пък болницата си е съвсем отделна и сама си решава кога да ваксинира“, споделя Ина.

Снимка: bTV

От Александровска болница обясниха, че от декември пунктът работи от понеделник до събота. И не носят отговорност за изпратените от електронния портал дата и час за ваксинация.

Явор Павлов пък записва възрастната си майка за ваксина в 17 часа, неделя, в пункта на ВМА.

„Пристигаме към 16 часа тук и се оказва, че те от обяд насам вече не ваксинирали! Никой не ни се беше обадил! Неприемливо е!“, споделя мъжът.

Снимка: bTV

От болницата обясниха, че пунктът им работи с намалено време заради слабия интерес към наличната ваксина.

Сигнали за неработещи ваксинационни центрове въпреки записаните часове през портала, получихме и за болница "Пирогов".

„Какво правят колегите? Тъй като те знаят какви са заявките на хората, които идват, и когато видят, че основното количество е на „АстраЗенека“, те затварят центъра, но хората си получават есемесите и става един развален телефон. Моите извинения към всички, които са изпитали този дискомфрот“, каза проф. Костадин Ангелов, здравен министър.

„Това, което можем да направим, е да получат лицата известие за наличната ваксина във центровете, за да направят своя информиран избор и за да не се разкарват напразно до центровете“, каза Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

И уверението на властите – до месец ще има реален избор на вид ваксина през електронния портал.

Статистиката

За последното денонощие поставените дози ваксини са едва 1600. Или 6 пъти по-малко от плана на властта да има по 10 хиляди ваксинирани на ден.

Новозаразените през неделното денонощие са по-малко – 462 случая при направени близо 3 700 теста. Или близо 13% положителни проби.

Хоспитализираните са 10 382-ма, от които близо 800 са в интензивни отделения. Загубилите битката с вируса са 67-ма души.

Картата на заболеваемостта у нас, изготвена от наш екип на базата на официалните данни, показва, че най-висока е в столицата – 836 заразени на 100 хиляди души, следвана от Варна, Русе и Перник.

17 области регистрират спад , а 11 – ръст. Областта с най-малко заболели на 100 хиляди души е Разград.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!