Умело манипулирани от обслужващи задкулисни интереси медии, българските граждани изглежда, че с готовност биха се лишили от правата и свободите си в името на отмъщението за „пролятата българска кръв“. Това коментира в свое обръщение председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„За съжаление, процесът на демократизиране на страната ни не бе съпроводен с достатъчен дебат или масова образователна кампания. На гражданите не се демонстрира какво представлява правото, как то действа и защо трябва да се спазва. Днес именно рентиерите на царящата безпросветност са тези, които използват казуса на австралийския гражданин Джок Полфрийман за користни цели”, твърди съдия №1.

Оглавяваният от него съд трябва да се произнесе по искането за възобновяване на производството за предсрочното освобождаване на австралиеца, осъден за убийство у нас. Полфрийман излезе от затвора, но веднага беше преместен в център от затворен тип, като според председателя на ВКС е „спекулация”, че тази мярка се е наложила заради предстоящото решение на върховния съд.

Панов призовава колегите си от определения за делото състав – Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова, максимално да съкратят срока си за произнасяне, „за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни”.

„ВКС не бива да участва в създаването на предпоставки за осъдителна присъда в Европейския съд по правата на човека (…) Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва”, призовава Лозан Панов.

По думите му „цинични играчи” „стимулират крайни обществени настроения срещу съдии, провокирайки улицата и политиците да решават дела”.

„Посредствените лидери, които жонглират с най-низките страсти на хората, не са български феномен. Страшното обаче би дошло, когато до тях застанат магистрати, за които „законът“ е това, което на същите лидери им се иска. Затова и се търси правилният човек, който да пречупи онези, които все още стриктно спазват законите… или всъщност вече са го намерили. Струва ми се, че съвсем скоро предстои да узнаем…”, заявява Лозан Панов.