Случаят „Джок Полфрийман” предизвика законодателни промени. Патриотите искат Законът за съдебната власт да забранява организации от чужбина да финансират сдружения на български магистрати.

Предсрочното освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман е основен мотив на депутатите от „Обединени патриоти”. Както и второто подобно освобождаване – това на Борислав Динков.

„Знаем, че съдебният състав, ръководен от Калпакчиев, не само пусна Полфрийман 6 години по-рано от затвора, а има и втори такъв случай - видими са следите на БХК, на активисти, които системно се финансират зад граница”, заявява Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Някоя сутрин може да се събудим и да установим, че някоя съдебна организация или НПО е финансирана от Северна Корея”, смята Валери Симеонов.

Вносителите виждат намеса на БХК в съдебното решение за убиеца на Андрей Монов. И посочват как преди време комитетът е наградил част от съдиите, включително е присъдил приза „Човек на годината" на съдията Калин Калпакчиев, който сега е начело на съдебния състав, освободил предсрочно Полфрийман.

Снимка: btvnovinite.bg

„Гледам на това като на чиста спекулация. аз не се познавам лично нито с единия, нито с другия съдия. Kогато това е ставало през 2013 г. Калин Калпакчиев е предложен от независими хора”, отговори на обвиненията Красимир Кънев, председател на БХК.

БХК не крие, че неведнъж е организирал и семинари за магистрати, но твърди че участниците не са получавали пари в замяна.Преди дни ВМРО също поиска от прокуратурата комитетът да бъде заличен от регистрите на неправителствените организации.