Има издадена заповед за експулсирането на предсрочно освободения Джок Полфриймън. Това съобщи директорът на Дирекция „Миграция” на МВР Николай Николов.

В момента осъденият за убийство австралиец се намира в център за настаняване на чужди граждани. Според МВР, заповедта за експулсиране на Джок Полфриймън е издадена, защото той създава сериозна заплаха за обществения ред.

„Изчакваме всички забрани да паднат, за да го експулсираме. Да, практиката е, че всички които имат присъди над една година се експулзират”, обясни старши комисар Николов.

По думите му заповедта не е изпълнена, защото австралиецът няма документи за самоличност и същевременно има съдебна забрана да напуска България.

Междувременно Върховният касационен съд изтегли с две седмици по-рано делото за предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман.

Така процесът, който е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, ще се гледа на 7, а не на 23 октомври.

В разпореждането на върховните съдии се посочва, че заради широкия обществен отзвук и разпространената информация, че австралиецът е лишен от право на свободно придвижване, се налага сроковете да бъдат съкратени.

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов съдийската колегия е реагирала неадекватно, заемайки за броени дни две противоположни позиции.

„Съдийската колегия абдикира от задълженията си, вменени в Закона за съдебната власт – да брани независимостта на магистратите. Изобщо целият този подход, в който се насажда омраза, ненавист към магистрати, независимо дали сме съгласни или не с постановените съдебни актове, е връщане към епохи, които смятам, че трябва да сме позабравили”, каза Лозан Панов. 

Панов препоръча съдебните актове да се четат преди да се коментират, за да се избегнат манипулации.

Предсрочното освобождаване на Полфрийман, който излежа малко повече от 12 години от 20-годишната си присъда, предизвика скандал.

А главният прокурор поиска преразглеждане на делото и връщане на осъдения в затвора.