Сваляне на забраната за напускане на страната на Джок Полфрийман, който беше предсрочно освободен за убийството на студента Андрей Монов, е поискал неговият защитник. Австралиецът остава в дома за временно настаняване в Бусманци.

Девет месеца преди осъденият на 20 години затвор Джок Полфрийман да напусне предсрочно килията, пише статия. Публикува я списание, а негова читателка става една от най-близките му у нас. Тя е социолог и отказва да покаже лицето си от страх.

Снимка: btvnovinite.bg

„Статията беше върху човешките права. Много ми хареса и аз му писах – поздравления за чудесната статия”, разказа тя.

Месеци наред двамата поддържат връзка чрез чат. Часове след пускането му се виждат за първи път - не на свобода, а в Бусманци.

„Беше в добър дух. В същото време каза, че условията в Бусманци са по-лоши и от софийския затвор. Но той се държи, той не е уплашен”, разказва още жената.

По-рано днес ВМРО поиска от главния прокурор да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет. Искането идва седмица, след като Сотир Цацаров посочи, че двама от състава, освободил австралиеца, е трябвало да си направят отвод заради връзки с правозащитната организация.

„След като има такива данни в прокуратурата, редно е да се започне и производство по прекратяване на дейността на тази вредна за България организация”, заяви Александър Сиди.

„Никога досега в Европа, в нито една страна, не е имало подобно действие от страна на партия от управляващата коалиция”, коментира Красимир Кънев, председател на БХК.

Според Кънев искането е заплаха срещу гражданското общество.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!