Председателят на ВКС Лозан Панов не пожела да коментира заключението на етичната комисия за скандала "Яневагейт", защото в дневния ред, който той има, този въпрос не е включен. Вчера стана ясно, че етичната комисия към ВСС е прекратила проверката по аферата със заключението, че няма виновни.

Лозан Панов коментира другото решение, с което в понеделник висшите магистрати отказаха да образуват проверка срещу него заради изказването му на годишнината на съда.

"Доброто и злото е въпрос на избор, а свободата е по природа. Благодаря на всички колеги, които застанаха зад едно от най-важните достижения на демокрацията - свободата да изразяваш мнението си. Когато в качеството си на председател на върховна институция ставам свидетел на това как бяха бламирани промени на Конституцията, аз не само се възползвам от това право, а считам че е мой дълг.

Ще продължавам да го правя, независимо от това какви проверки, заплахи и медийни операции "Респект" ще бъдат направени срещу мен с твърдото убеждение, че онова, от което човек трябва да се страхува, е самият страх.

Има една мисъл: "Мълчанието прави хората страхливци". Ако ние не кажем своята позиция, ще станем съучастници в това, което се случва. Защото, ако ние си поставим за критерий как за обществото и за човека има значение върховенството на правото, България може бързо да се превърне в по-добро място за живеене."