БСП трудно може да претендира да бъде център на ново ляво обединение. Всички нароили се леви формации произхождат от дисиденти от БСП“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ евродепутатът от левицата Иво Христов.

Според него новото обединение не трябва да е проект, а партия:

„Привърженик съм на рестартиране на лявото, а не механичното обединение между формациите, които ще се срещнат утре“.

Президентска република

„В сегашния си вид нашата Конституция не може да продължи да съществува. Тя произвежда краткосрочни правителства, разочарования, а всеки следващ парламент пренаписва изборните правила“, категоричен е той.

„Нереалистично е конституционна монархия. Следващият вариант е реформа на съществуващата парламентарната република. Тук някои предлагат да се дава бонус на първата партия, но това ще задълбочи нелегитимността. Това не решава проблемът с устойчивостта на управлението“.

Според него остава единствено вариант за президентска република:

„Едното възражение е, че Радев иска да властва завинаги – това е огромна глупост. При нова Конституция ще доведе до нови избори, на които може да бъде избран Лозан Панов или някоя от звездите на десницата“.

Иво Христов е категоричен, че президентската република създава устойчивост.

„Президентът трябва да е под контрола на парламента, на Конституционния съд, но трябва да имаме поне 5-годишен хоризонт на развитие. В момента държавата е неуправляема“.

Смесената система за гласуване

Той добави, че машинният вот не възпира избирателите.

„Това е краткосрочен допинг за активността. Може да добави до 3%, но ще върне риска от злоупотреби по старите схеми“, коментира Христов.