Два месеца, след като Павлина Панова оглави Конституционния съд, жена застава начело и на Върховния касационен съд.

С 20 гласа "за" ВСС избра съдия Галина Захарова за председател на ВКС.

Тя бе и единственият кандидат за поста, след като нито членовете на ВСС, нито правосъдният министър издигнаха кандидатури.

Галина Захарова е издигната от съдиите. Тя е зам.-председател на ВКС.

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари. Той заяви, че подкрепя кандидатурата ѝ. 

Коя е Галина Захариева?

Тя е родена на 4 май 1964 г. в София. Завършва „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. В периода 1988-1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 г. до 1991 г. е младши съдия в същия съд. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), а от 1992 г. става заместник-председател на съда.

Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., като в периода 1998-1999 г. е заместник-председател на съда. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г. и от 2004 г. до 2007 г. е негов заместник-председател. От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. Напуска правителството на съдебната власт в знак на протест срещу назначаването на Владимира Янева за председател на ключовия Софийски градски съд.

След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г. Във Върховния касационен съд правораздава от 2013 г., като от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието. Била е лектор в редица обучения, организирани от НИП.

Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в Европейския съюз; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.

На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!