При евентуална следваща поръчка на изтребители F-16, машините ще излязат значително по-евтино за страната ни. Това обявиха от „Локхийд Мартин”. 

Производителите отхвърлиха категорично твърденията, че самолетите, които купуваме, ще са с ограничени възможности.

Първият от осемте самолета ще бъде завършен през декември 2022 година. Ще се използва за обучението на пилотите и на техническия състав. Очаква се машините да са базирани в Граф Игнатиево, а поддръжката да се осъществява съвместно със завод „Авионамс”, но това е изцяло българско решение, коментираха от „Локхийд Мартин”. Изтребителите ще имат и пълни бойни способности.

„Това, което получавате е четвърто поколение най-съвременен боен самолет. Когато купуваш самолет за пръв път, купуваш и оборудване, въоръжение, поддръжка, обучение. Без тези допълнителни разходи – за следващите самолети единичната цена ще е много по-ниска”, заяви Джим Робинсън.

Снимка: Ладислав Цветков

От американското посолство у нас отчетоха, че с купуването на тези бойни самолети страната ни ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения. 

Снимка: Ладислав Цветков

А това е и значителна стъпка по пътя към модернизация на военновъздушните сили, добавя временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин Фрийдмън.

От „Локхийд Мартин" категорично отхвърлиха твърденията, че самолетите ще са с ограничени възможности.

Снимка: Ладислав Цветков

А на въпроса не можеше ли част от осемте изтребителя да бъдат доставени безплатно при положение, че САЩ от години ползват 4 военни бази у нас без да плащат, от посолството на САЩ отговориха така:

„Вие и аз имаме различно определение за безплатно. За 25 години Съединените щати са предоставили 300 милиона долара за базите, за обучение на 5000 български военни. Това е което Съединените щати са инвестирали. Използваме тези бази, които помогнахме да се изградят, и България ги използва. В крайна сметка ние сме партньори”, каза Джъстин Фридман.

Открит остава въпросът доколко българските радарни системи ще са съвместими с новите самолети или ще е нужно осъвременяване.