САЩ са инвестирали стотици милиони във военна инфраструктура и обучение на българската армия и не може да се твърди, че Вашингтон използва безплатно бази у нас. Това заяви и.д. посланикът на Съединените щати у нас и шарже д'афер Джъстин Фридман по време на пресконференцията за покупката на изтребители F-16 за българските ВВС.

Коментарът му дойде в отговор на журналистически въпрос. Репортер от партийната телевизия на „Атака” преповтори стара теза на Волен Сидеров – че САЩ злоупотребяват с базите у нас и дължат на България милиони.

На въпрос дали при това положение Вашингтон не може да ни подари поне половината от самолетите заради безплатното използване на базите, Фридман отговори: „Имаме различна дефиниция на „безплатно” (като специално произнесе думата на български).

През последните 25 години САЩ са инвестирали над 300 млн. долара за базите и за обучение, подчерта дипломатът. Той отбеляза, че 5000 български военнослужещи са били обучавани отвъд Океана.

„Това е инвестираното от САЩ в България. Да, използваме тези бази, които ние помогнахме да се изградят. И България ги използва, защото сме партньори, работим заедно в НАТО и ставаме по-силни, когато сме заедно”, категоричен беше временният ръководител на американската дипломатическа мисия у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!