Вече е време за национални мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти.

"Настъпи моментът, в който трябва да се действа - и то доста решително. Мерките са непопулярни - на никой не му харесва да спира работа, да има ограничения, но ситуацията го налага", коментира той.

Вече анонсираното затваряне на училища, детски градини, молове, фитнеси и т.н. в София вероятно ще е от събота, а в останалата част от страната – от понеделник, посочи доц. Кунчев. Той обясни, че при този локдаун здравните власти искат първо да проведат серия срещи със засегнатите браншове и окончателното решение ще бъде оповестено официално на брифинга в четвъртък.

"Вълната засяга вече почти цяла България, така че по мое мнение е назрял моментът за национално решение", отбеляза доц. Кунчев.

Директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев посочи, че ще има ограничения при пазаруването в магазините. Възрастните хора ще продължат да имат „зелен коридор“, посочи той. За момента не се предвижда затваряне на паркове и маски на открито в столицата.

Доц. Кунчев подчерта, че не се обсъжда ограничаването на междуградските пътувания, като отбеляза, че основната цел сега е ограничаване на струпването на хора.

Веднъж наложени, ограниченията ще са в сила минимум 14 дни.

Обмисля се затваряне на училища, детски градини, молове, фитнеси, ресторанти и всички културни мероприятия още тази седмица. До крачката назад се стигна след като броят на новозаразените за денонощие достигна най-високите нива от есента и зимата.

Ситуацията в страната

Върнаха се и сигналите за пациенти с коронавирус, за които няма места в болниците.

По-рано здравните власти предложиха на практика пълно затваряне на столицата. Причината - скокът в броя на хоспитализираните в София. В момента са заети около 75% от леглата в областта.

Ситуацията се влошава не само тук, а в цялата страна. За изминалото денонощие новите случаи са над 4600. Рекордно много са хоспитализираните - почти 7270 души, а само за денонощие 187 души са изгубили битката със заразата. Излекувани са малко над 1870.

И по-тревожното – отчита се висок брой заразени деца.

Въпреки че децата прекарват коронавируса по-леко, педиатрите в „Пирогов“ забелязват, че случаите и при тях са се увеличили през последните дни.
„Определено наблюдаваме скок и той е по-съществен, сравнявайки го със скока миналата година. Обичайно децата заболяват в семейни огнища. Трудно е да се каже кой е източникът“, казва д-р Снежина Лазова, педиатър и детски пулмолог.

В момента в болницата от COVID-19 се лекуват седем деца. От днес в педиатрията в Пирогов са разкрити и 20 допълнителни легла за лечение на заразата.

 

„При това разпространение на инфекцията е трудно да се проследи източникът. Правят се тестове в семейството и, разбира се, учениците са един от източниците“, казва Лазова.

Подобна е ситуацията и в болница „Св. Анна“. „30% от детското отделение е заето от деца с коронавирус. В стабилизирано състояние са, но всеки ден има положителни деца. Това е притеснително“, казва д-р Славчо Близнаков.

Към момента „Св. Анна“ е отделила 50% от капацитета си за лечение на болни с коронавирус. И там, и в другите болници най-сериозен е натискът върху интенизвните отделения.

„Това, което забелязват всички, е известен натиск към болничните заведения, най-вече заради необходимостта от интензивни легла“, коментира проф. Борис Богов, директор на УМБАЛ „Александровска“.

От днес столичните болници работят при увеличен с 20% капацитет, или общо около 3700 легла за пациенти без усложнения и 340 за хора със. Общо заети са 75%. Именно натисът върху болниците налага предложението за нови мерки – затваряне на молове, ресторанти, училища и детски градини, фитнеси, както и забрана за всякакви културни дейности. Ако мерките станат факт, първоначално вероятно ще бъдат за срок от две седмици.

В София заболеваемостта е сред най-високите в страната – 680 заразени на 100 хиляди души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!