В парламента липса на кворум провали извънредното заседание на депутатите.

За да се проведе то, бяха нужни поне 121 депутата. В залата обаче се регистрираха едва 78 народни представители.

В дневния ред беше заложено искане на БСП за актуализация на бюджета заради COVID-кризата.

Опозицията искаше и да изслуша премиера и вътрешния министър за насилието по време на партийния форум на ГЕРБ миналата седмица.

Без пултове за гласуванe и без монитори - така започна извънредното заседание на парламента. Техниката е разкачена, за да се пренесе в сградата на бившия партиен дом, където ще се провеждат заседанията от следващата сесия.

За да се установи колко са депутатите в залата, всеки присъстващ трябваше да се подпише. Още рано сутринта стана ясно, че единствено депутатът Александър Ненков от ГЕРБ ще влезе в залата.

„Аз, като заместник-председател на групата съм дошъл да изразя нашата позиция, а тя е, че ние няма да участваме в това заседание. Аз от добра воля към институцията и колегите, затова, че са внесли такова искане съм дошъл. Тези точки, които БСП иска да гледаме в зала, са безумни+, каза Александър Ненков.

С председателя на Народното събрание от ГЕРБ в зала бяха общо двама души. От БСП - 62 депутати, 13 от ДПС и 1 от „Воля“. От ВМРО предварително обявиха, че няма да присъстват, а от НФСБ заявиха, че няма да участват в "личните битки за власт на Корнелия Нинова".

Двата опита за регистрация не промениха резултата - само 78 депутати.

„Не можем да проведем заседание. Не е коректно да викате оставка след като вие, госпожо Нинова, не сте направили всичко, за да съберете кворум и вашите не са всички - благодаря ви Хубав ден“, каза Цвета Караянчева.
 
БСП обявиха, че управляващите не са в залата от страх, а почти 2 милиарда се харчат непрозрачно.

„ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона.  Българи, с вашите пари през последния месец той си купува лично оцеляване и печели време, за да си допълни онова чекмедже“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ДПС бяха лаконични.

„Като всеки нормален парламентарен ден, за съжаление, нямаше кворум“, заяви Танер Али от ДПС.

Вътрешният министър Христо Терзийски коментира в Елхово, че е бил готов да се яви в парламента.

„Аз бях готов с моите отговори, тези проверки продължават. Имаме два сигнала и по двата работи Столична дирекция на вътрешните работи. Единият сигнал е за пострадал журналист, а другият е подаден от организаторите на тази партийна конференция“, каза Христо Терзийски.

От БСП обмислят нов опит за свикване на извънредно заседание.