Провал претърпя днешният опит на депутатите да се съберат за извънредно заседание. В крайна сметка само 78 народни избраници (сред които едва двама от ГЕРБ) се явиха в пленарната зала. Там липсваха не само управляващите, но и голяма част от техническите атрибути, с които свързваме Народното събрание през последните години.

От новия парламентарен сезон НС официално се мести в новата си зала в бившия Партиен дом, а старата сграда трябва да се ползва само за тържествени заседания. Именно заради това и след последното редовно заседание в края на август започна и голямото местене. Пренася се техниката от залата, както и от стаите на парламентарните групи.

Снимка: Ладислав Цветков

Резултатът – там където на банките доскоро стояха пултовете за гласуване сега зеят дупки. На мястото на таблото, което отчита кой как е гласувал стърчат кабели.

Снимка: Ладислав Цветков

Така се наложи извънредното събиране на парламента да използва техники от XX век за удостоверяване на кворума – присъстващите се подредиха на опашка, за да се впишат в списък. Ако все пак се беше стигнало да гласуване днес то вероятно щеше да става с вдигане на ръка.

Снимка: БГНЕС

До упражняване на вот така и не се стигна, но БСП вече дадоха заявка, че ще опитат отново да съберат извънредно парламента. Тогава може и да видим какво представлява парламентаризмът в сезона на голямото местене.